Youngsters Without Borders


Euro Sat


Despre Noi

Ultimele Stiri

Echipa

Euro Sat

Euro House Network

Dept.Voluntarii

Proiecte

Mass Media

Galerie Foto

Parteneri

Sprijin

Contact

Links

Premiu

Intregul spatiu rural din Romania se confrunta cu cele mai multe si mai dificile probleme sociale si economice care au ca rezultate directe: disfunctiuni in dezvoltarea unui trai decent si in lipsa accesului la informatie si educatie eficienta a populatiei din aceste zone.

 

Acest lucru este reflectat in primul rand de diferenta nivelului de trai dintre zonele rurale si zonele urbane din Romania si mai ales dintre zonele urbane romanesti si cele din Europa. Aceste regiuni duc lipsa de institutii cat si de manifestari culturale care sa trezeasca in tineri dorinta de a se implica  activ in societate si de a folosi modalitati de acces la informatie si educatie de calitate. De asemenea in zonele rurale in afara de scolile generale si, in unele regiuni un camin cultural, nu exista institutii care sa faciliteze accesul tinerilor si celorlalti membrii ai comunitatii la informatie.

 

Mai mult, avand in vedere procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana si faptul ca incepand cu 2007 piata muncii se va largi cu cateva sute de milioane se suflete, trebuie sa avem in vedere marea provocare pe care ne asteapta pe toti, mai ales pe cei tineri. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tinerii vor intra in competitie, nu doar cu cele cateva milioane de tineri din Romania ci cu sute de milioane de tineri din toata Europa care vor fi la fel de bine sau mult mai bine pregatiti decat ei. Numai ca toate aceste lucruri nu le cunosc decat o mica parte dintre ei, iar cei din zona rurala carora se adreseaza proiectul nostru nu le cunosc deloc.

 

O alta problema care s-a manifestat de-a lungul timpului este lipsa comunicarii intre comunele invecinate, datorita atat lipsei transparentei autoritatilor locale si a proiectelor derulate de acestea dar mai ales datorita lipsei unor tineri pregatiti care sa se implice activ in dezvoltarea si dinamizarea comunitatii locale.

 

Ideea acestui proiect a aparut ca un follow –up al proiectului Euro House Networking, realizat in cadrul Actiunii 3, Networking, in cadrul Programului Tineret.

 

Una dintre solutiile ce ar putea fi implementata la nivel rural pentru limitarea acestor stari de fapt negative, este realizarea unei retele de jurnalisti comunitari care sa asigure comunicarea si vizibilitatea actiunilor de tineret din cele 14 localitati.

 

Proiectul nostru se adreseaza acestor regiuni rurale, mai precis 10 localitati din jud Gorj (Crasna, Novaci, Balteni, Turceni, Rovinari, Bustuchini, Targu- Carbunesti, Tismana, Musetesti, Hurezani).

 

Proiectul  se deruleaza pe o perioada de 12 luni pe parcursul mai multor etape si presupune selectarea si instruirea unui numar de 10 tineri, cate unul din fiecare comuna, in vederea pregatirii lor pentru realizarea la nivelul judetului a unei retele de jurnalisti comunitari.

 

In realizarea acestui proiect vom beneficia de sprijinul a doua organizatii profesioniste: Asociatia Tineri fara Frontiere care va fi alaturi de noi pe durata intregului proiect si partenerul extern din Franta care detine licenta si este profesionist in realizarea activitatilor de jurnalism comunitar.

 

Asociatia Tineri Fara Frontiere s-a implicat inca din momentul in care noi am venit cu aceasta idee de proiect la ei. Sprijinul acesteia a venit inca din acel moment prin oferirea unor sesiuni de instruire pe teme ca: managementul proiectului, lucrul in echipa si scriere de proiecte. Membrii asociatiei au fost foarte deschisi si ne-au ajutat in orice problema legata de procesul de pregatire al proiectului.

 

Mai mult, alaturi de noi s-a aflat si voluntarul francez care ne-a ajutat foarte mult in etapa de pregatire, prin impartasirea cunostiintelor in domeniul animatiei, el avand un certificat de animator obtinut in Franta.

In cursul etapei de pregatire a proiectului Asociatia TFF ne-a pus la dispozitie nu doar resursele umane si experienta de care beneficiaza ci si infrastructura, nu foarte bogata, pe care o are la dispozitie. Mai mult, partenerul extern prezent in proiect ne-a fost recomandat de catre Tineri fara Frontiere. Tot ei au fost cei care au intermediat pentru inceput discutiile cu acesta, urmand ca apoi sa continuam noi celelalte detalii legate de proiect.

 

In cursul etapei propriu-zise de derulare a proiectului vom avea alaturi de noi un membru cu experienta al asociatiei care ne va insoti si de experienta si sfaturile caruia vom putea beneficia de-a lungul intregului proiect, in vederea derularii eficiente a acestuia. Din punct de vedere tehnic vom fi sprijiniti in continuare de logistica existenta in cadrul asociatiei.

 

In cadrul ultimei faze a proiectului sprijinul va consta in ajutorul acordat in intocmirea raportului de evaluare si a celui financiar cat si in dezvoltarea unor noi proiecte in cooperare cu administratia publica locala si alte ONG-uri. Mai mult, asociatia va actiona ca un intermediar intre retelele de facilitatori comunitari, formate in urma proiectului, si grupul nostru de initiativa, furnizand in continuare informatii legate de noile programe de tineret dar si informatii legate de proiectele pe care le deruleaza si unde am putea colabora.

 

 •   Scrierea unui ziar virtual si in format tiparit EUROSat prin colectarea de articole din Romania si restul Europei

 •  Instruirea a 10 tineri ca jurnalisti comunitari

 • Infiintarea retelei de jurnalisti comunitari

 • Incurajarea schimbului de bune practici

 • Promovarea unei atitudini proactive in radul tinerilor

 • Facilitarea  accesului tinerilor din zonele rurale la informatie si programme de tineret

 • Stimularea comunicarii intre tineri dezavantajati din zone zone rurale si miniere din judetul Gorj si tinerii dezavantajati din zone periferice ale localitatilor in zona de actiune a corora activeaza ONG-uri partenere din Europa.

 • Implicarea activa a tinerilor in viata comunitatii din care fac parte

 • Intarirea relatiilor dintre sectorul de tineret si administratia publica locala

 

Beneficiarii directi ai acestui proiect vor fi tinerii din localitatile participante la proiect care vor participa la activitatile derulate in cadrul campaniei de animatie.

Ei vor avea posibilitatea unei invatari interculturale datorita prezentei celor 2 instructori francezi.

Mai mult, beneficiari ai intregului proiect vor fi cei 10 tineri selectati care vor urma doua etape de instruire in urma carora vor fi capabili sa planifice, sa initieze si sa deruleze actiuni de jurnalism adresate comunitatii locale. Ei vor pastra o comunicare activa intre ei, grupul nostru de initiativa, Asociatia Tineri fara Frontiere si Administratia publica Locala, ceea ce va duce la realizarea unei retele de facilitatori in cele sase comune.

Beneficiarii indirecti vom fi pe de o parte noi, tinerii din grupul de organizare din cadrul Asociatiei Tineri fara Frontiere , castigand experienta in acest domeniu.

Pe da alta parte un alt beneficiar indirect al acestui proiect va fi administratia publica locala, aceasta actiune constituind pentru ei un exemplu si un imbold in implementarea pe viitor a unor astfel de programe si in alte regiuni.

In acelasi timp cu derularea proiectului vor fi prezenti in organizata noastra 2 tineri voluntari din Franta si Anglia. Acestia vor participa la discutiile cu tinerii, vor impartasii cu acestia experiente legate de munca intr-o organizatie de tineret, avantajele obtinute in urma implicarii in viata civica cat si posibilitatea cunoasterii unei alte culturi.

 

Impactul la nivel local

Acest proiect va constitui un exemplu si un imbold pentru a stimula viata asociativa si de grup din regiunile rurale invecinate. De asemenea administratia publica locala si de ceilalti membrii ai comunitatii locale vor constientiza nevoia de implementare pe viitor a unor programme asemanatoare, de facilitare a accesului la informare si educatie mult mai ample.

Tinerii care vor participa activitatile derulate de-a lungul acestui proiect se vor implica mai mult in comunitatea locala si vor contribui la schimbarea mentalitatilor celorlalti prin impartasirea experientei lor.

Constituirea retelei de jurnalisti comunitari care sa ceara sprijinul autoritatilor locale vor crea o comunicare permanenta intre comunitate si administratie, facand cunoscute astfel mai bine problemele cu care se confrunta tinerii si cautarea impreuna a unor solutii.

Se astepta o reactie in lant a celorlalte institutii din zona si intarirea de noi parteneriate care sa vizeze o dezvoltare ampla a programelor facilitare a accesului la informatie.

 

Dimensiunea “Europeana”

 

Prin acest proiect se urmareste si deschiderea orizontului tineretului catre provocarile mileniului trei.

Prezenta in comunitate a celor doi instructori francezi alaturi de cei doi voluntari din Franta si Anglia vor da o dimensiune interculturala proiectului. Acestia vor fi implicati activ in derularea activitatilor proiectului, tinerii din comunitate avand posibilitatea de a discuta cu ei, de a impartasi idei, obiceiuri etc.

Mai mult, metodologia ce va fi folosita in derularea etapei „campanie animatie” va contine metode practicate in franta, de unde tinerii vor avea multe de ivatat.

 

Obiectivele acestui proiect pe plan European sunt:

 • Sa intareasca tinerilor acel simt de identitate Europeana si sa dea o mai buna imagine a valorii civilizatiei europene si promovarea principiilor de democratie, dreptate socila  si drepturile tanarului;

 • Tinerii sa constientizeze avantajele pe care Comunitatea le ofera dar si  provocarile pe care le lanseaza prin deschiderea si largirea de noi perspective economice si sociale.

Sa-si imbunatateasca cunostiintele despre Comunitate si statele membre cu privire la dimensiunea istorica, culturala, economica si sociala si sa intareasca necesitatea colaborarii intre state.