Youngsters Without Borders


EURO House Network


Despre Noi

Ultimele Stiri

Echipa

Euro Sat

Euro House Network

Dept.Voluntarii

Proiecte

Mass Media

Galerie Foto

Parteneri

Sprijin

Contact

Links

Premiu

Balteni |Bustuchin |Carbunesti |Crasna |Hurezani |Musetesti |Novaci |Rovinari |Tismana |Turceni


Galerie Foto EHN


 

MOTIVATIE

 

Intregul spatiu rural din Romania se confrunta cu cele mai multe si mai dificile probleme sociale si economice care au ca rezultate directe: disfunctiuni in dezvoltarea unui trai decent si in lipsa accesului la informatie si educatie eficienta a populatiei din aceste zone.

 

Acest lucru este reflectat in primul rand de diferenta nivelului de trai dintre zonele rurale si zonele urbane din Romania si mai ales dintre zonele urbane romanesti si cele din Europa. Aceste regiuni duc lipsa de institutii cat si de manifestari culturale care sa trezeasca in tineri dorinta de a se implica  activ in societate si de a folosi modalitati de acces la informatie si educatie de calitate. De asemenea in zonele rurale in afara de scolile generale si, in unele regiuni un camin cultural, nu exista institutii care sa faciliteze accesul tinerilor si celorlalti membrii ai comunitatii la informatie.

 

Mai mult, avand in vedere procesul de aderare al Romaniei la Uniunea Europeana si faptul ca incepand cu 2007 piata muncii se va largi cu cateva sute de milioane se suflete, trebuie sa avem in vedere marea provocare pe care ne asteapta pe toti, mai ales pe cei tineri. Odata cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, tinerii vor intra in competitie, nu doar cu cele cateva milioane de tineri din Romania ci cu sute de milioane de tineri din toata Europa care vor fi la fel de bine sau mult mai bine pregatiti decat ei. Numai ca toate aceste lucruri nu le cunosc decat o mica parte dintre ei, iar cei din zona rurala carora se adreseaza proiectul nostru nu le cunosc deloc.

 

O alta problema care s-a manifestat de-a lungul timpului este lipsa comunicarii intre comunele invecinate, datorita atat lipsei transparentei autoritatilor locale si a proiectelor derulate de acestea dar mai ales datorita lipsei unor tineri pregatiti care sa se implice activ in dezvoltarea si dinamizarea comunitatii locale.

 

Una dintre solutiile ce ar putea fii implementata la nivel rural pentru limitarea acestor stari de fapt negative, este realizarea unei retele de facilitatori comunitari care sa mentina o comunicare cat mai transparenta atat cu autoritatile publice locale dar mai ales cu tinerii din comunitatea locala.

 

Proiectul Euro House Networking a vizat regiuni rurale si zoen cu potential de dezvoltare imediat, mai precis 11 localitati din judetul Gorj, 5 orase si 6 comune Novaci, Crasna, Musetesti, Stanesti, Tismana, Hurezani, Bustuchini, Targu Carbunesti, Turceni, Baltnei si Rovinari.

 

Proiectul  s-a derulat pe parcursul mai multor etape: Pregatirea echipei (grupului de initiativa);Parteneriate cu Administratia Publica Locala; Campanie media;Screening-ul comunitar; Facilitare comunitara;Animatie comunitara; selectarea si instruirea unui numar de 11 tineri, cate unul din fiecare localitate; Schimb de experienta in Franta; vizite de studiu in Danemarca, Polonia, Italia; Infiintarea grupurilor de actiune locala; Constructia planurilor de actiune locala;Monitorizare;Evaluare finala;Conferinta de presa.

 

OBIECTIVE

 

- Facilitarea  accesului tinerilor din zonele rurale la informatie si programme de tineret

- Selectarea la nivelul fiecarei comunitati rurale a unor potentiali facilitatori si animatori

- instruirea unui numar de 11 tineri in vederea realizarii unei retele de facilitatori si animatori comunitari

- Promovarea relatiilor de parteneriat intre sectorul de tineret si administratia publica locala

- Implicarea lor activa in viata comunitatii din care fac parte

- Consilierea  tinerilor din zona pe diverse teme (sociale, economice, culturale etc.)

- Implicarea grupului tinta in activitati sociale la nivel local, national si international

- Intarirea relatiilor dintre sectorul de tineret si administratia publica locala

- Realizarea unei comunicari mai stranse si mai transparente intre comunitatile locale participante in proiect

- crearea de infrastructura necesara care sa ajute administratia publica locala in eficientizarea serviciilor catre populatie in general si tineri in special

- promovarea parteneriatului inter Administratia Publica Locala si tineri

- implicarea tinerilor in dezvoltarea actului de guvernare locala

- infiintarea unei retele de facilitatori locali de tineret

- incurajarea dialogului intre comunitatile din judet

- dezvoltarea durabila

 

MISIUNE

 

In construirea unei societati puternice este necesar ca tinerii sa aiba acces la educatie si la informare. Tinerii din mediul rural nu au aceleasi oportunitati ca si cei care locuiesc in mediul urban.

Reteaua Euro House faciliteaza accesul tinerilor la informatie, si in acelasi timp construieste noi dimensiuni culturale si etice, stimuland participarea civica.

Reteaua Euro House sprijina crearea unei infrastructure care sa sprijine administratia publica locala in eficientizarea serviciilor catre populatie in general si catre tineri in special; promoveaza partneriatul intre APL si tineri; sprijina implicarea tinerilor in dezvoltarea  actului de guvernare locala.

Centrele Euro House raspund nevoilor tinerilor oferindu-le acestora consiliere si personal specializat in diferite domenii si in acelasi timp determinandu-i pe acestia sa ramana in mediul rural, sa nu mai plece catre orase oferindu-le posibilitatea de a-si petrece timpul liber intr-un mod educativ si distractiv in acelasi timp. Pe scurt le ofera aceleasi oportunitati ca si cele din mediul urban.

Tinerii trebuie sa se intereseze personal de educatia si cunostintele care le vor fi folositoare in viitor. Trebuie de asemenea sa fie constienti ca educatia non-formala este o cale de a-si completa cunostintele acumulate in scoala.

 

TIPURI DE SERVICII in cadrul centrelor EURO HOUSE

 

1. Servicii mass media

-          ziar, reviste

-          campanii media

D. Servicii educationale

-          servicii de abordare curriculara- spatii proprii in sali de clasa, ore de specialitate(internet,  media),

-          servicii de educatie extracurriculara pentru elevi-cursuri de educatie sanitara, sexuala, civica si democratica,cluburi tematice, campanii si sesiuni de informare in scoli(cu invitarea cadrelor din licee si facultati), job show(invitarea unor profesionisti)

E. Servicii de dezvoltare sociala si economica

-          elaborarea unui plan startegic de dezvolatre a comunitatii

-          cresterea oprotunitatilor de investitii in economia locala- analiza a resurselor comunitatii, elaborarea unor materiale de prezentare, site web al comunitatii,

-          cresterea capacitatii afacerilor locale

-          cresterea capacitatii antreprenoriale

-          dezvoltarea institutiilor locale

-          spijinirea initiativelor comunitare

F. Servicii de baza

-          servicii de fotocopiere

-          servicii de acces la tehnologia informatioanala

-          servicii logistice

-          servicii de birotica

-          servicii de mediatizare

-          servicii de publicitate

-          serviciul de parteneriat de imagine

 

 BENEFICIARI

Societatea civila din 11 localitati din judetul Gorj: Novaci, Crasna, Musetesti, Stanesti, Tismana, Hurezani, Bustuchini, Targu Carbunesti, Turceni, Baltnei si Rovinari.

11 Adminsitratii Publice Locale si unitatile de invatamant de pe raza acestora