Youngsters Without Borders


Balteni


About Us

News

Our Team

Euro House Network

Volunteers

Projects

Pictures

Partners

Support Us

Contact Us

Balteni |Bustuchin |Carbunesti |Crasna |Hurezani |Musetesti |Novaci |Rovinari |Tismana |Turceni

 

 

 

Facilitator:

 

Email:

 

Telefon:

 

 

 

 


Monografia Comunei Bilteni

             

Comuna Bilteni este o veche vatra gorjeneasca .Dovezile arheologice si topo nimia locala atesta existenta omului in aceste locuri inca din comuna primitiva, prin obiecte confectionate din diferite materiale (ciocane si topoare de piatra in zona Cocoreni si Pesteana – Jiu ). Aceste meleaguri faceau parte din voievodatul lui Litovoi, iar pe aici treceau vechile drumuri comerciale ce legau tinuturile dunarene cu « Tara Hategului »

 

Pozitionata in S-V  tarii, Comuna Bilteni se afla in partea centrala a Jud Gorj ,  fiind la 35 km Sud de Municipiul Tg-Jiu; are o suprafata de 9160 ha si o populatie de aproximativ 10000 de locuitori. Vecinii comunei sunt : N-V  Orasul Rovinari; N Com. Dragutesti; V  Com. Farcasesti si Urdari; S Com. Plopsoru; E  Orasul Ticleni .

 

Com. Bilteni s-a constituit la ultima impartire administrativa din 1968 prin unirea fostelor com. Pesteana- Jiu cu Moii , fiind formata din 5 sate dispuse pe directia N-V  astfel: Moi – Vladuleni – Bilteni - Pesteana-Jiu – Cocoreni, cu resedinta la Bilteni, toate de-a lungul drumului european E – 79, pe malul stang al Jiului .

 

Satele componente sunt de tip rasfirat, alungit, de-a lungul soselei ( Moi – Vladuleni – Cocoreni ), iar ceva mai adunate Bilteni si Pesteana-Jiu. Ca nr de locuitori sunt sate mijlocii ( M – V – C ) si mari ( B – P-J ).

 

De-a lungul timpului componentele comunei s-au schimbat des. Pana ina anul 1968 erau com. M  si P-J care s-au unit si au format comuna Bilteni. In documente apare pana in 1956 si com V.

 

Geologic, zona este alcatuita din formatiuni sedimentare, incretire la N de raul Cioana si monoclimale la sud de acelasi rau.

 

Din pct de vedere climatic, teritoriul se incadreaza zonei dealurilor joase, adica temperat continental  moderat, cu o temp medie anuala de 8-10 grade C, si influente submediteraneene .

 

Biogeografic se incadreaza etajului stejarului, la care se adauga vegetatia de lunca si fauna caracteristica acestora.

 

Dovezile scrise, privind existenta oamenilor pe aceste locuri se rasporteaza la sec al XIV – XV –lea  aparute in ‘’ Documentele slavo- romane,’’ relative la Gorj (1406-1655) .

 

Numeric populatia a crescut continuu de la 3642 in anul 1892 la circa 10000 de locuitori in 2003. Majoritatea sunt romani, dar, alaturi de acestia convietuiesc si alte etnii, precum romii (tigani si rudari ).

 

Ca religie, majoritatea sunt ortodoxi la care se adauga un numar mic de penticostali si baptisti.

 

Ocupatia de baza a locuitorilor a fost agricultura (reprezentata de culturi temporare-cereale, leguminoase si cult. permanente de vita-de-vie si pomi fructiferi), cresterea animalelor (bovine, ovine, porcine, caprine, pasari etc.) dar s-au adaugat extractia titeiului, exploatarea carbunelui,reparatii auto (SMAUC S.A.) prelucrarea argilei (LUMCONS S.R.L.-Vladuleni).

 

Dupa perioada postdecembrista, s-a dezvoltat ind. de panificatie (5brutarii in prezent).

 

Institutii importante: Primaria cu sediul in Bilteni, institutii de invatamant ptr. fiecare ciclu scolar, oficii postale(Bilteni si Moi), Centrul Pilot de Recuperare, Pregatire si Integrare Socio-Profesionala ptr. Minori cu Handicap—Bilteni, Ocolul Silvic Pesteana, Postul de Politie, Trustul ptr. servicii cu utilaje diverse SA(T.P.S.U.D.) Bilteni, Serviciul public de protectie a plantelor—Pesteana. De asemenea, exista si ong-uri,printre care EHN-ul si cea a rromilor.

 

Caile de comunicatii sunt reprezentate prin calea ferata Tg-Jiu—Filiasi—Craiova, soseaua europeana E—79, drumul judetean Pesteana-Jiu—Ticleni—Tg-Carbunesti si ulitele satelor.

 

Transformarile socio-economice au fost influientate si de dezv. Invatamantului.

 

Primele taine ale cititului, scrisului si povestitului s-au desprins in tinda bisericilor.

 

Prima scoala condusa de un dascal este de anul 1859 (inv. Ioan Sandu)                

 

Dupa 1900, mai exact in 1910, Dinca Schileru-una dintre personalitatile importante ale comunei, dar si a judetului, construieste o scoala cu doua Sali de clasa, cancelarie si dependinte, inaugurata la 21 mai 1911, pe care mai tarziu o doneaza comunitatii.

 

In comuna Bilteni, procesul instructiv-educativ se desfasoara in 12 unitati scolare:

                     --Sc. Gen. Nr. 1 Pesteana-Jiu (cl.I-VIII)

                     --Sc. Gen. Bilteni (cl.I-VIII)

                     --Sc. Gen. Moi (cl. I-VIII)

                     --Sc. Primare :Nr.2 Pesteana, Vladuleni, Cocoreni

                     --Gradinite:Bilteni, Moi, Pesteana, Cocoreni,Vladuleni

                     --Liceul Industrial Bilteni transformat in Gr. Sc. cu  diverse profiluri 

 

Activitatile cultural-artistice se desfasoara in  unitati  precum :

                      

--Caminul Cultural Bilteni cu o capacitate de 320 de locuri,care pana in 1989 a functionat si ca cinematograf 

         --Caminul Cultural Moi 

         --Stadionul de la Moi 

          

In anul 2005 comuna noastra s-a infratit cu o localitate din Italia—San Leonardo.

           

In prezent, Com. Bilteni, una dintre cele mai mari din Jud. Gorj, are o viata economica in resructurare, iar dotarile social – culturale si economice, trebuie sa continue pentru a se moderniza si a deveni in viitor oras.

                                  

Consultant stiintific, prof. Margulescu C-tin

 

 

In data de 27 ian 2006,  20 de tineri de diferite varste si etnii, membrii ai EHN Bilteni, au participat la actiunea ‘’ Voluntari in misiune ’’ desfasurata la ‘’ Centrul pilot de recuperare, pregatire si integrare socio – profesionala ptr minori cu handicap ’’ – Bilteni . Prin amabilitatea d-nei director Trunchi  am putut participa la cateva activitati ale persoanelor cu handicap din acest centru. Tinerii din EHN au ramas profund impresionati di conditiile din acest centru, de caldura cu care copiii de acolo i-au primit, urmand ca in viitor sa participam si la alte activitati ale acestora, dar si ei la ale noastre .